Чізкейк

26 Січ 2015

5468

Історія чізкейку бере свої витоки з глибин Давньогрецької історії. Саме Греція вважається батьківщиною цього чудового сирного десерту.  Чізкейк був обов’язковою стравою на столах у олімпійських атлетів та на весільних банкетах. Тоді він носив грецьку назву “placenta”. На весільний банкет цю страву готувала сама наречена, таким чином вона мала змогу всім продемонструвати свої кулінарні таланти.

Після завоювання Греції Римом рецепт чізкейку почав свою мандрівку по Европі. Ці ласощі сподобалися Юлію Цезарю, що зробило приготування чізкейку обов’язковим у будинках всієї Римської знаті. З плином років чізкейк впевнено завоював простори Європи, Сходу, Скандинавію. Невдовзі він перебрався через Ла-Манш і став національним надбанням Туманного Альбіону. А ще через деякий час чізкейк покорив і Новий Світ.

В наш час розрізняють 2 традиції в приготуванні чізкейків: англійську та американську. Принципова різниця полягає в термічній обробці десерту.

Американський чізкейк, можна сказати, отримав свій основний інгредієнт за примхою долі. Один з американських молочників дуже любив французький сир невшатель. Але купувати його було за дорого. Тому намагаючись відтворити смак невшателя, він проводив експерименти. Саме під час одно з експериментів молочник і створив м’який вершковий сир. Спробувавши в знайомих під час гостини чізкейк, він попросив господиню приготувати такий самий десерт з його інгредієнтів, серед яких і був вершковий сир. Ось так і був створений класичний чізкейк «Нью-Йорк».  8 років по тому, в 1880 році, імперська сироварна компанія Нью-Йорка почала масове виробництво сиру марки «Філадельфія», який зараз являється основною складовою чізкейка в Америці.

Для його приготування початку ретельно перемішують вершковий сир, вершки, яйця та цукор.  Готову масу викладають на трішки підсушену в духовій шафі пісочну основу і ставлять випікатися при температурі в 150 градусів протягом години.

Основною проблемою в приготуванні чізкейку є його розтріскування в процесі вистигання. Використовуючи нескладні прийоми, цього можна уникнути. Відкриємо Вам деякі з них:

  1. Чізкейк можна випікати на водяній бані для оптимального розподілу температури. Це дасть можливість уникнути розшарування сиркової маси.
  2. Сир, вершки, яйця та цукор необхідно ретельно вимішати, але не збивати, так як додаткові пухирці повітря можуть просісти в процесі випікання, тоді Ваш чізкейк втратить свою легкість та пишність. Можна збити білки до м’яких вершин та додати до решти суміші.
  3. Пиріг дуже чутливий до перепадів температур. Тому треба уникати відкриття духової шафи в процесі випікання. Пиріг вважається готовим, коли серединка ще не попеклася. Вона «дозріє», поки пиріг буде вистигати. Необхідно вимкнути духовку, привідкрити дверцята та залишити пиріг у вимкнутій духовці вистигати на 15-20 хвилин. Тоді витягти його з духовки і залишити «відпочивати» до повного вистигання.
  4. Якщо Ви випікаєте пиріг в суцільній формі, необхідно викласти її пергаментом, бажано суцільним полотном. Після випікання у Вас буде можливість вийняти пиріг з форми за край пергаменту. Якщо ж ви не впевнені в тому, що зможете це зробити, не деформувавши чізкейк, достатньо просто відсунути пергамент від стінок форми, щоб уникнути зайвого натягу поверхні під час вистигання. Якщо ж Ви печете пиріг в розбірній формі, Вам необхідно дуже охайно ножем або кулінарною лопаткою відділити чізкейк від стінок форми з боків з тієї ж причини, і лише після повного вистигання можна діставати пиріг повністю.

Англійський же чізкейк, по аналогії з американським, теж має в своїй основі пісочний корж. А ось наповнення готують з перетертого через сито сиру (можна замінювати частину домашнього сиру на вершковий), який збивають з вершками, цукром та пряностями. Іноді до цієї суміші додають розчинений у вершках желатин. В англійському чізкейку сирну масу необхідно збити до пишного стану. Потім перелити її на пісочний корж, прикрасити фруктами та цукатами, й відправити в холодильник до повного застигання (мінімум – на 2 години, оптимально – на ніч). Випікання не передбачено рецептурою англійського чізкейка.

Рецепт основи для чізкейку доволі простий . Візьміть 400 грам печива (найкращим  вибором  для нас стало печиво «Княже зі смаком пряженого молока», також Ви можете спробувати «Мальвіну з вершковим смаком», або ж «Домашнє з цукровою пудрою»). Подрібніть його на крихту, додайте 125 грам м’якого вершкового масла.  За смаком можна додати трішки кориці або какао. Отриману масу добре утрамбуйте по дну та стінкам форми для випікання. Стінки мають бути близько 2 см висотою. Для того, щоб дно вийшло максимально рівним, Ви можете використати стакан. Поставте отриманий пісочний корж в духовку та підсушіть протягом 10-15 хвилин.

Після цього прийміть рішення, який варіант чізкейку – американський чи англійський – Ви будете готувати,  приступайте. Ми впевнені – у Вас все вийде! Пам’ятайте,  обирайте лише Найкраще для Вас та Вашої родини.

Поділитися цією новиною

Оберіть своє місто

Повне або часткове копіювання матеріалів сайту заборонено і буде переслідуватися юридично. Всі тексти захищені авторським правом відповідно до ст. 13, 15, 16, 20 ГК України, розділ V Закону «Про авторське право і суміжні права». Цитування ресурсу можливе тільки з письмового дозволу власників з обовязковим прямим клікабельно посиланням.